Kwijtschelding belastingen

Als u de gemeentelijke belastingen niet kunt betalen, dan kunt u kwijtschelding aanvragen voor rioolheffing en afvalstoffenheffing. Dit dient binnen twee maanden na dagtekening van de aanslag te gebeuren.

Wanneer is het zinvol om kwijtschelding aan te vragen?

U heeft:

 • een minimum inkomen
 • geen overwaarde op de eigen woning
 • geen auto die meer waard is dan € 3.350

De gemeente Gilze en Rijen heeft de vermogensgrens verhoogd voor kwijtschelding. Mogelijk komt u nu wel in aanmerking voor kwijtschelding.

Waar kan ik kwijtschelding voor aanvragen?

U kunt kwijtschelding aanvragen voor rioolrecht en afvalstoffenheffing. 

Hoe kan ik kwijtschelding aanvragen?

U kunt het aanvraagformulier ‘kwijtschelding’ hier (PDF, 331 kb)  downloaden en opsturen naar invordering@abg.nl. U kunt het formulier ook opvragen bij ons Klantcontactcentrum via telefoonnummer 14 0161.

Regels kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2022

Als u kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen heeft, geldt het volgende:

 • Rioolheffing: u hoeft geen Rioolheffing te betalen; dit schelden wij u volledig kwijt;
 • Afvalstoffenheffing: het vastrecht hoeft u niet te betalen;
 • Kosten leegmaken restafvalcontainer: voor het inzamelen van het restafval (in een ondergrondse verzamelcontainer) hoeft u € 96,00 niet te betalen. Dit betekent dat u per jaar:
  a. 24 keer een afvalzak van 60 liter mag inwerpen (€ 4,00 per zak), of
  b. 48 keer een afvalzak van 30 liter mag inwerpen ( € 2,00 per zak).

  Er zijn ondergrondse verzamelcontainers met twee openingen: een voor afvalzakken van 60 liter en een voor afvalzakken van 30 liter. U kunt uw afval dan in beide openingen kwijt. De containers met één opening hebben een opening van 60 liter. Als u een afvalzak van 30 liter in de opening van 60 liter gooit, dan betaalt u het tarief van een 60 liter afvalzak. Dat is € 4,00 per zak.

  U mag niet boven het bedrag van € 96,00 uitkomen. Komt u in 2022 met het gebruik van de container boven de € 96,00 uit? Dan krijgt u aan het begin van 2023 een aparte rekening voor het extra gebruik van de container. Voor deze extra kosten krijgt u geen kwijtschelding.

Betalingsregeling aanvragen

Komt u niet voor kwijtschelding in aanmerking? Is het voor u toch onmogelijk om binnen de gestelde termijn(en) de aanslag te betalen? Dan kunt u een betalingsregeling aanvragen. U kunt het aanvraagformulier “betalingsregeling” via deze link (PDF, 51 kb)  downloaden en opsturen naar invordering@abg.nl of stuur het op naar:
Gemeente Gilze en Rijen, Antwoordnummer 227, 5100 VH in Rijen. 

U kunt het formulier ook opvragen bij ons Klantcontactcentrum.

Inkomensondersteuning

Heeft u een laag inkomen? Er zijn regelingen die er speciaal voor zijn om mensen met een laag inkomen financieel te ondersteunen. U leest er meer over op de pagina www.gilzerijen.nl/inkomen.