Rijbewijs

Een rijbewijs aanvragen kan alleen op afspraak. Het rijbewijs ligt 5 werkdagen na aanvraag voor u klaar bij de receptie van het gemeentehuis of u kunt het thuis laten bezorgen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Een rijbewijs aanvragen kan alleen op afspraak

Kosten

Kosten rijbewijs

Product

Prijs

Rijbewijs

€ 41,00

Extra kosten voor een spoedaanvraag

€ 34,10

Extra kosten bij verlies of diefstal

€ 31,05

Gezondheidsverklaring

€ 39,30

Thuisbezorging van een rijbewijs

€ 16,06

Meenemen

Bij de aanvraag van een rijbewijs neemt u het volgende mee:

 • bij vernieuwen van uw rijbewijs: uw oude rijbewijs;
 • één pasfoto in kleur. De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan zes maanden. Kijk hier voor de overige eisen;
 • contant geld of een pinpas om het rijbewijs te betalen;
 • bij vermissing: een geldig identiteitsbewijs.

Spoedaanvraag

U kunt een spoedaanvraag doen om uw rijbewijs sneller te krijgen. Een spoedaanvraag moet u voor 12.00 uur op het gemeentehuis in Rijen indienen. Bij een normale levering door de producent kunt u de volgende werkdag uw rijbewijs vanaf 10.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten. Plan voor de aanvraag een afspraak in.

Geldigheid rijbewijs

Een rijbewijs is normaal gesproken 10 jaar geldig. Bent u medisch gekeurd? Dan krijgt u een rijbewijs dat korter dan 10 jaar geldig is. Bent u tussen de 65 en 70 jaar, dan krijgt u een rijbewijs dat geldig is tot uw 75e verjaardag. Bent u ouder dan 70, dan krijgt u een rijbewijs dat maximaal 5 jaar geldig is.

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag dan moet u medisch gekeurd worden. Daarna is de medische keuring elke 5 jaar verplicht.

Thuisbezorging rijbewijs

U kunt uw rijbewijs ook laten bezorgen in plaats van dat u het zelf komt ophalen. Bezorgen kan in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden. Alle Nederlandse reisdocumenten/rijbewijzen die in onze gemeente zijn aangevraagd, kunnen worden bezorgd op elk gewenst adres. U hoeft dan niet meer naar het gemeentehuis te komen om uw rijbewijs op te halen.

Wat moet u weten

Tijdens de aanvraag van de rijbewijs geeft u aan, dat u het thuisbezorgd wilt krijgen (tegen bezorgkosten). U betaalt de bezorgkosten tijdens de aanvraag.

Kosten

Het thuis laten bezorgen van een rijbewijs kost €16,06.

De bezorging

AMP-Groep bezorgt voor de gemeente Gilze en Rijen de rijbewijzen.

 • Is uw rijbewijs klaar voor bezorging? Dan krijgt u van AMP-Groep bericht om een afspraak te maken. Via de beveiligde website www.mijnafspraak.nl maakt u een afspraak. U kiest hier de gewenste tijd en het adres. U kunt hier ook de afspraak wijzigen, als dat nodig is. En u ziet welke bezorger uw rijbewijs komt brengen. U kunt een dag vóór de bezorging tot uiterlijk 22.00 uur ’s avonds de afspraak wijzigen.
 • De gemeente levert uw rijbewijs verzegeld aan bij AMP-Groep.
 • De bezorger controleert uw identiteit bij de bezorging. Dit gebeurt door de verzegelde envelop met uw rijbewijs in uw aanwezigheid te openen. Uw identiteit wordt vastgesteld en u tekent voor ontvangst.

Bij het afleveren van rijbewijzen voor meerdere gezinsleden of huisgenoten, moeten al die gezinsleden of huisgenoten op het moment van bezorging aanwezig zijn.

Thuisbezorging niet mogelijk

Thuisbezorging is niet mogelijk als:

 • u uw rijbewijs snel nodig heeft en een spoedaanvraag doet;
 • u uw rijbewijs op één van de Waddeneilanden wilt laten bezorgen.

In deze gevallen haalt u uw rijbewijs af aan het gemeenteloket waar u de aanvraag heeft gedaan.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen kunnen we niet altijd garanderen. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Is uw rijbewijs in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Gezondheidsverklaring

Er zijn verschillende soorten Gezondheidsverklaringen. In de volgende gevallen hebt u een Gezondheidsverklaring nodig:

 • Gezondheidsverklaring personen jonger dan 75:
  • U doet rijexamen in de categorie A, B, of BE.
  • U hebt al een rijbewijs in de categorie A, B of BE, maar u moet tussentijds medisch gekeurd worden.
  • U wilt een buitenlands rijbewijs in de categorie A, B of BE omwisselen.
 • Gezondheidsverklaring personen ouder dan 75:
  • U hebt de Gezondheidsverklaring altijd nodig als u ouder bent dan 75 jaar. Bent u ouder dan 65 jaar en verloopt uw rijbewijs na uw 75e verjaardag, dan hebt u ook de Gezondheidsverklaring nodig.
 • Gezondheidsverklaring rijbewijs CDE
  • Hebt u een rijbewijs in de categorie C, D of E of wilt u dit rijbewijs gaan behalen? U hebt altijd een Gezondheidsverklaring nodig.

Kosten

 • Gezondheidsverklaring voor personen jonger dan 75: € 37,80
 • Gezondheidsverklaring voor personen ouder dan 75: € 37,80
 • Gezondheidsverklaring rijbewijs CDE: € 37,80

Bij aanvraag van uw eerste rijbewijs loopt dit via uw rijschool. U kunt de Gezondheidsverklaring Rijbewijs aanvragen:

De vragen op het formulier van de Gezondheidsverklaring vult u zelf in. U stuurt de ingevulde verklaring naar het CBR. Moet u gekeurd worden door één of meerdere arts(en) dan ontvangt u van het CBR een keuringsverslag voor de arts. Dit kunt u per post of digitaal ontvangen. De arts vult dit verslag vervolgens in.

Medische keuring voor rijbewijs

Soms is een keuringsverslag van een arts nodig. In dat geval ontvangt U van het CBR dit keuringsverslag. Het keuringsverslag neemt u mee naar de afspraak met de arts. De arts vult het keuringsverslag in.

Een afspraak met een arts kost geld. Deze kosten moet u zelf betalen.