Hondenbelasting

Heeft u één of meer honden, dan moet u daarvan aangifte doen en hondenbelasting betalen.

Hond aanmelden voor de hondenbelasting

Tarieven 2023

TariefsoortPrijs per jaar
Voor een eerste hond€ 55,68
Voor een tweede hond€ 111,36
Voor elke volgende hond€ 167,04
Voor een kennel€ 501,12

Aan- of afmelden hondenbelasting

Wanneer u één of meerdere honden heeft, dan kunt u dit melden via het formulier aan- of afmelden hondenbelasting. U heeft hiervoor DigiD nodig.

Wanneer u verhuist naar een andere gemeente dan melden wij uw hond automatisch af bij onze gemeente.

Vrijstelling hondenbelasting

Voor sommige honden hoeft u geen hondenbelasting te betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om blindengeleidehonden, SOHO honden en jonge honden tot drie maanden die nog bij hun moeder zijn. U moet deze honden wel aan- en afmelden.

Betalen hondenbelasting

De aanslag hondenbelasting maakt deel uit van de aanslag gemeentelijke belastingen. Deze versturen wij jaarlijks rond eind februari.

Automatische incasso

Wilt u zo min mogelijk tijd kwijt zijn met uw financiële administratie? Dan kunt u de gemeentelijke belastingen betalen via een automatische incasso. Dit betekent dat de belasting in termijnen wordt afgeschreven van uw bankrekening. Automatische incasso wordt ook machtiging genoemd. Door een machtiging af te geven, geeft u de gemeente toestemming om de belasting in termijnen van uw rekening af te schrijven. Dit is gemakkelijk voor u en heeft als voordeel dat u altijd op tijd betaalt. U vult één keer een machtigingsformulier in en de betaling gaat voortaan automatisch. Voor het machtigingsformulier kunt u contact opnemen met de gemeente Gilze en Rijen.

Automatische incasso stopzetten

Wilt u de automatische incasso stopzetten? Neem dan contact op met de gemeente Gilze en Rijen.

Rekeningnummer wijzigen

Heeft u een nieuw rekeningnummer en wilt u via dit rekeningnummer uw gemeentelijke belastingen betalen? Neem dan contact op met het Klantcontactcentrum van de gemeente via 14 0161.

Controle hondenbelasting

In de gemeente Gilze en Rijen controleren we huis aan huis of u houder bent van een hond. Aan de hand van administratieve gegevens kan de hondencontroleur zien of uw hond is aangemeld.

Downloads