Hulp bij geldzorgen en schulden

U kunt uw rekeningen niet of met moeite betalen of u maakt zich zorg over uw financiële situatie. Zoek op tijd hulp, voordat uw problemen en zorgen groter worden. U kunt hiervoor terecht bij de experts en vrijwilligers in het Budgetcafé. Zij geven u hulp en informatie, of verwijzen u door naar een van de onderstaande organisaties waar de gemeente mee samen werkt.

Budgetcafé

In het Budgetcafé kunt u terecht met vragen over geldzaken, het invullen van formulieren en het aanvragen van toeslagen bij de Belastingdienst. Als er andere hulp nodig is sturen de experts en vrijwilligers van het Budgetcafé u door naar de juiste organisatie. 

Adres en openingstijden

Inwoners van de gemeente kunnen zonder afspraak terecht bij één van de Budgetcafés:

  • Gilze: dinsdag van 17.00 uur tot 19.00 uur in Cultureel Centrum de Schakel (Kerkstraat 104)
  • Rijen: vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur in Cultureel Centrum de Boodschap (Nassaulaan 62-64) 
  • Alphen: dinsdag van 9.00 uur tot 10.30 uur in Het Trefpunt bij Cultureel Centrum Den Heuvel (Heuvelstraat 5)
  • Baarle-Nassau: maandag van 9.00 uur tot 10.30 uur in gemeentehuis Baarle-Nassau (Singel 1)

Contact

Kredietbank Nederland

Als het u niet lukt om uw rekeningen te betalen en u schulden heeft kunt u Kredietbank Nederland om hulp vragen. Bel naar 088 626 27 77 of stuur een e-mail.

PLANgroep verzorgde in het verleden de schuldhulpverlening voor de gemeente. Dit is overgenomen door Kredietbank Nederland. Loopt uw dossier nog bij PLANgroep, bel naar 088 50 048 99 of stuur een e-mail.

Voorzieningswijzer

U kunt misschien gebruik maken van (lokale) regelingen en toeslagen. Bijvoorbeeld bijzondere bijstand of zorgtoeslag. De voorzieningenwijzer helpt u hierbij, zodat u weet waar u recht op hebt. Maak hiervoor gratis een afspraak.

Zicht op uw geldzaken met Geldfit

Geldfit helpt u met vragen of zorgen over geld. Doe de anonieme test en krijg meer zicht op uw geldzaken. Geldfit geeft persoonlijk advies en brengt u in contact met organisaties die u verder kunnen helpen. Contact opnemen kan via telefoonnummer 0800 81 15 of e-mail

Sociaal Raadslieden

De Sociaal Raadslieden geven onafhankelijk advies over vragen die te maken hebben met wetten en regels. U kunt hier terecht met vragen over formulieren en brieven van de Belastingdienst, het aanvragen van een uitkering of toeslag. Hulp is gratis.
Sociaal Raadslieden zijn aanwezig bij het Budgetcafé. Bel naar 076 524 08 20.

Advies over geldzaken voor ondernemers

Over Rood helpt ondernemers met hun geldzaken en bij geldproblemen. Hulp van Over Rood is gratis. Bel naar 085 040 84 16 of stuur een e-mail

Team Vroeg Eropaf

De gemeente krijgt van verhuurders, energiebedrijven, het waterbedrijf en zorgverzekeringen meldingen van niet betaalde rekeningen van inwoners door. Als u hier mee te maken heeft kan het zijn dat Team Vroeg Eropaf contact met u opneemt. Team Vroeg Eropaf biedt gratis hulp. Voor meer informatie stuurt u een e-mail.  

Privacy en uw gegevens

Verhuurders, zorgverzekeraars, energieleveranciers en het waterbedrijf zijn verplicht om betalingsachterstanden aan de gemeente door te geven. Ze mogen alleen de volgende gegevens delen met de gemeente:

  • Persoonsgegevens die nodig zijn om in contact te komen
  • Gegevens om te bepalen waar het risico op geldproblemen het grootst is. Bijvoorbeeld hoeveel schuld er is, en hoe lang deze schuld al bestaat

Gemeentes zijn verplicht om hulp te bieden aan inwoners met geldproblemen. U bent niet verplicht om hieraan mee te werken.