Paspoort

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. De identiteitskaart ligt 5 werkdagen na aanvraag voor u klaar bij de receptie van het gemeentehuis of u kunt het thuis laten bezorgen. Uw paspoort is 10 jaar geldig; voor jongeren tot 18 jaar is de geldigheid 5 jaar.

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak

Meenemen

Neem het volgende mee naar de afspraak:

 • Al uw reisdocumenten, zoals paspoorten en identiteitskaarten. Ook als deze niet meer geldig zijn.
 • Een kleurenpasfoto van maximaal 6 maanden oud. Let op dat de pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Contant geld of een pinpas om het paspoort te betalen.

Jonger dan 18 jaar?

Voor aanvragen voor kinderen jonger dan 18 jaar neemt u ook nog mee:

 • Een ingevuld formulier 'Toestemming reisdocument minderjarige' (PDF, 15 kb) . Dit kan ook digitaal.
 • Een (kopie van het) identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Heeft u het toestemmingsformulier via DigiD ingevuld? Dan hoeft dit niet.
 • Als ouders of gezaghebbenden een paspoort aanvragen voor hun kind, dan moet het kind daarbij aanwezig zijn.

Kosten 2023

ProductPrijs
Paspoort vanaf 18 jaar€ 77,79
Paspoort tot en met 17 jaar€ 58,83
Extra leges bij spoedprocedure€ 52,96
Extra kosten bij verlies of diefstal€ 0,00
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar€ 77,79
Zakenpaspoort t/m 17 jaar€ 58,83
Reisdocument voor Vluchteling of Vreemdeling€ 58,83
Thuisbezorgen van een enkel reisdocument€ 16,70

De extra kosten voldoet u ook bij de aanvraag.

Nog geen 18 jaar?

Dan heb je toestemming van beide ouders of gezaghebbers nodig. Zij kunnen de toestemming schriftelijk of ter plekke geven. Voor de schriftelijke toestemming kun je het formulier 'Toestemming reisdocument minderjarige' (PDF, 15 kb)  downloaden en laten invullen. Je hebt hierbij ook van beide ouders een kopie van of een origineel legitimatiebewijs nodig.

Je kan dit formulier ook online invullen. Daarvoor heb je DigiD nodig.

Kan of wil één van je ouders geen toestemming geven? Je kunt dan vervangende toestemming vragen bij de Rechtbank in Breda.

Zorg dat je binnen drie maanden het paspoort aanvraagt. Na drie maanden vervalt de toestemming en moet je het formulier opnieuw in laten vullen.

Spoedaanvraag

U kunt een spoedaanvraag doen om uw nieuwe paspoort sneller te krijgen. Een spoedaanvraag moet u voor 12.00 uur op het gemeentehuis in Rijen indienen. Bij een normale levering door de producent kunt u de volgende werkdag uw reisdocument vanaf 10.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten. Plan voor de aanvraag een afspraak in. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Koninklijke Marechaussee voor een nooddocument.

Thuisbezorging paspoort

U kunt uw paspoort ook laten bezorgen in plaats van dat u het zelf komt ophalen. Bezorgen kan in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden. Alle Nederlandse reisdocumenten/rijbewijzen die in onze gemeente zijn aangevraagd, kunnen worden bezorgd op elk gewenst adres. U hoeft dan niet meer naar het gemeentehuis te komen om uw paspoort op te halen.

Wat moet u weten

Tijdens de aanvraag van het paspoort geeft u aan, dat u het thuisbezorgd wilt krijgen (tegen bezorgkosten). U betaalt de bezorgkosten tijdens de aanvraag.

Kosten

Bekijk hierboven wat de kosten zijn voor het thuis laten bezorgen van het paspoort.

De bezorging

AMP-Groep bezorgt voor de gemeente Gilze en Rijen de paspoorten.

 • Is uw paspoort klaar voor bezorging? Dan krijgt u van AMP-Groep bericht om een afspraak te maken. Via de beveiligde website www.mijnafspraak.nl maakt u een afspraak. U kiest hier de gewenste tijd en het adres. U kunt hier ook de afspraak wijzigen, als dat nodig is. En u ziet welke bezorger uw paspoort komt brengen. U kunt een dag vóór de bezorging tot uiterlijk 22.00 uur ’s avonds de afspraak wijzigen.
 • De gemeente levert uw paspoort verzegeld aan bij AMP-Groep.
 • De bezorger controleert uw identiteit bij de bezorging. Dit gebeurt door de verzegelde envelop met uw paspoort in uw aanwezigheid te openen. Uw identiteit wordt vastgesteld en u tekent voor ontvangst.

Bij het afleveren van paspoorten voor meerdere gezinsleden of huisgenoten, moeten al die gezinsleden of huisgenoten op het moment van bezorging aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen. De identiteiten worden vastgesteld en iedereen tekent voor ontvangst. Tot 12 jaar tekent alleen één van de ouders of verzorgers. Kinderen vanaf 12 jaar tekenen mee voor ontvangst.

Thuisbezorging niet mogelijk

Thuisbezorging is niet mogelijk als:

 • u uw paspoort snel nodig heeft en een spoedaanvraag doet;
 • uw paspoort een geldig visum bevat, dat u nog wilt gebruiken;
 • u uw paspoort op één van de Waddeneilanden wilt laten bezorgen.

In deze gevallen haalt u uw paspoort af aan het gemeenteloket waar u de aanvraag heeft gedaan.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Als het kind met iemand anders meereist, moet de ouder of degene die het gezag heeft hiervoor toestemming geven. Omdat het kind vaak een andere achternaam heeft dan de meereizende volwassene, kan dit problemen geven bij de douane. Voor de toestemming kunt u op de website van de Koninklijke Marechaussee de brief vinden en daar wordt ook aangegeven welke documenten u nodig heeft.

Verlengen

U kunt uw paspoort niet 'verlengen'. Als uw paspoort verlopen is, moet u een nieuw paspoort aanvragen. Dit paspoort heeft een nieuwe einddatum en een nieuw nummer.