Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

Identiteitskaart

Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak. Aanvragen en ophalen doet u zelf. De identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar bij de receptie van het gemeentehuis. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Iedereen moet het identiteitsbewijs zelf aanvragen én afhalen. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Een identiteitskaart ophalen of aanvragen kan alleen op afspraak

Kosten

Kosten identiteitskaart

Product

Prijs

Identiteitskaart 18 jaar en ouder (10 jaar geldig)

€ 50,65

Identiteitskaart tot en met 17 jaar (5 jaar geldig)

€ 28,60

Extra kosten voor een spoedaanvraag

€ 47,55

Extra kosten bij verlies of diefstal

€ 0,00

Meenemen

  • al uw oude reisdocumenten: paspoorten en/of identiteitskaarten, geldig of niet geldig. Heeft u geen oud reisdocument meer, neem dan een ander geldig identiteitsbewijs (met foto en handtekening) mee
  • één pasfoto in kleur. Let op de eisen
  • contant geld of een pinpas om de identiteitskaart te betalen.

Voor kinderen jonger dan 12 jaar neemt u daarnaast mee:

Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de Rechtbank in Breda.

  • Als ouders of gezaghebbenden een identiteitskaart aanvragen én ophalen voor hun kind, MOET het kind daarbij aanwezig zijn.

Spoedaanvraag

U kunt een spoedaanvraag doen om uw nieuwe identiteitskaart sneller te krijgen. Een spoedaanvraag moet u voor 12.30 uur op het gemeentehuis in Rijen indienen. Bij een normale levering door de producent kunt u de volgende werkdag uw reisdocument vanaf 10.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Koninklijke Marechaussee voor een nooddocument.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw identiteitskaart ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen kunnen we niet altijd garanderen. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Als het kind met iemand anders meereist, moet de ouder of degene die het gezag heeft, hiervoor toestemming geven. Omdat het kind vaak een andere achternaam heeft dan de meereizende volwassene, kan dit problemen geven bij de douane. Voor de toestemming kunt u op de website van de Koninklijke Marechaussee de brief vinden en daar wordt ook aangegeven welke documenten u nodig heeft.